lunes, 23 de mayo de 2011

Joan Salvat i Papasseit, més citat com Joan Salvat - Papassei (Barcelona, 16 de Maig 1894 - Barcelona, 7 d'agost de 1924) va ser un poeta espanyol, màxim representant del futurisme en la literatura en llengua catalana. I va ser ell qui va escriure el poema de "drama en el port" Aquest poema pertany a l’avantguardisme, es un poema del llibre "poemes amb ondes hertzianes (1919)".
El tema d'aquest poema és una descripció d'un conjunt d'escenes que es produeixen en un port. I el que aquest poema descriu és que ell està en un port en la nit, veu els llums que fan els diferents vaixells o fanals que hi ha per allà. Es senten sorolls molt desagradables, ell allà no hi esta còmode. Llavors hi ha boira i les ones comencen a moure's se sent un tro. I a ell li agradaria estar lluny d'aquest port ja que no li agrada, no li sembla agradable l'ambient que té.
Aquest poema es pot dividir en dos parts:
1er: Anomenades estan les diferents frases que hi ha en el poema i de color vermell es on descriu com es el port i de color blau es quan descriu al turmenta que arriba.
2n: Les frases 1,2 i 3 representen D'Introducció, com si fos una història. Les frases 4,5,6 i 7 representen el nus, on es desenvolupa l'historia del poema i les frases 8, 9, 10 i 11 són el desenllaç d'aquest poema.
1- Glop d'oceà en la nit (habilitat amb la claror dels homes arc - voltaic)
2- Als meus peus llums blanques, verdes, Rojas..
3- El mascle transatlàntic udolant
4- Les sirenes no ho saben però xisclen
5- Els emigrants s'emprenyen
6- Passo ran de la daga que es fosca i creix
7- La boia inquieta tràngol
8- Ara les ones canten el desig D'Engolir
9- El tro al lluny sospir de les tenebres
10- jo em veig en l'horitzó
11- Fora el port les gavines reposem
Aquest poema presenta tres formes avantguardistes que es noten molt:
- La més notable es el cal.ligrama.
- Hi ha percepció d'elements en el món del motor (futurisme)
- Els signes de puntuació no estan marcats.
Les dos figures retòriques que es veuen a simple vista són:
- Símil: ex: tro -- un sospir de les tenebra
- Personificació: ex: les ones canten.
Papaseí escriu aquest poema basant-se en el seu antic ofici en el port, també es rebel·la es contra la classe social i lo dels emigrants. A mi personalment m'agrada molt con utilitza Papaseí el cal.ligrama, però no m'agrada el tema d'aquest poema. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario